23 sierpnia 2014

Frankfurter Grüne Sauce

Kartka z Niemiec, Z Frankfurtu nad Menem
Dystans 788 km pokonała w ciągu 12 dni.


Na pierwszy rzut oka, ot taka sobie grafika. Jej autorką jest Amelie Persson, niemiecko-szwedzka ilustratorka i pisarka. Ale ten rysunek, a właściwie kolaż kryje głębsze tajemnice.
Na tle planu miasta pokazano podstawowe składniki tzw. zielonego sosu.
"Frankfurter Grüne Sauce" czyli zielony sos frankfurcki to specjalność Hesji. Nazwa sosu frankfurckiego ma status nazwy chronionej ze względu na jej pochodzenie. Jest kompozycją siedmiu wiosennych ziół. Sezon na ten sos tradycyjnie rozpoczyna się w Wielki Czwartek przed Wielkanocą. Jego oryginalny smak sprawia,ze Niemcy chętnie wyłamują się z tradycji i jedzą go również przy innych okazjach.
Historia tego sosu ma kilka wieków. To Hugenoci sprowadzili go z Francji. Zielony francuski "Sauce Verte" został przystosowany do miejscowych warunków, pojawiły się w nim lokalne zioła, które decydują o jego charakterystycznym smaku.

Oto siedem ziół,które tworzą frankfurcki Grüne-Sauce:

- natka pietruszki 
- ogórecznik lekarski
- szczaw zwyczajny
- trybula
- rzeżucha
- krwiściąg mniejszy
- szczypiorek
I dodatki w zależności od upodobań: jogurt, śmietana, oliwa, majonez,ocet,musztarda,sok cytrynowy,gotowane jajka.

No i tak dzięki pocztówce mamy przepis na oryginalny sos. 

A może ktoś go zna, ktoś próbował?

3 komentarze:

  1. Uwielbiam "kulinarne" pocztówki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawą historie ma ta pocztówka :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa, u mnie jeszcze nie ma żadnej kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń